03.09.2013

Οι συνεργασίες ως παράγοντας καινοτομίας: Ενεργή συμμετοχή στην πράξη

Η TimoCom επενδύει στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη

(1)

Düsseldorf, 15 Αυγούστου 2013.  Εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις ασκούν συχνά κριτική για την απόσταση που χωρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βασική εκπαίδευση και την επιμόρφωση, και απαιτούν τη στενότερη μεταξύ τους συνεργασία. Η TimoCom, ως πάροχος πληροφοριακών συστημάτων και πρωτοπόρος πανευρωπαϊκά στην αγορά φορτίων και φορτηγών, επενδύει στον διάλογο και προωθεί προγράμματα με στοχευμένο τρόπο εκεί όπου πιάνουν τόπο:  σε σχολεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Η TimoCom μεταφέρει τεχνογνωσία στους νέους επαγγελματίες

Οι προκλήσεις της εργασιακής πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι επαγγελματίες στις μέρες μας είναι μεγάλες.  Ο υψηλός βαθμός εξοικείωσης με την επαγγελματική πράξη είναι συχνά ένα σημαντικό εφόδιο για τα πρώτα εργασιακά βήματα.  ein hohes Maß an Praxistauglichkeit. Η Christiane Beulen από το τμήμα Διαχείριση Προσωπικού της TimoCom σημειώνει: «Έχουμε επίγνωση της κοινωνικής και της εταιρικής ευθύνης μας», και προσθέτει ότι «λόγω των καινοτόμων τεχνολογιών στον κλάδο της πληροφορικής, η μετάδοση πρακτικών γνώσεων στους νέους επαγγελματίες είναι επιτακτική». Έτσι, στο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας με το επαγγελματικό λύκειο του Hilden στη Γερμανία διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια για μαθητευόμενους τεχνικούς δικτύων. Ο υπεύθυνος του σεμιναρίου, André Münz, ξέρει τι έχει σημασία: «η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών και η αυτόνομη μάθηση αποτελούν τα θεμέλια του επαγγελματισμού στη μετέπειτα εργασία» Ο πάροχος της υπηρεσίας ανταλλαγής φορτίων επενδύει, βέβαια, και στην κατάρτιση υποψήφιων εργαζομένων μέσα από ημερίδες καριέρας στα πανεπιστήμια ή με σύντομες συνεντεύξεις με υποψηφίους και από άλλους επιστημονικούς κλάδους.  Άλλωστε, για την TimoCom η εκπαίδευση των αυριανών επαγγελματιών ξεκινά πριν ακόμα αυτοί βρεθούν στους κόλπους μιας επιχείρησης. Την ικανοποίησή τους για την ενεργή συμμετοχή της εταιρείας δεν κρύβουν και οι διδάσκοντες, αφού αυτό το μοντέλο συνεχιζόμενης κατάρτισης ωφελεί τελικά και τους ίδιους.

 

Διεισδύοντας στον πραγματικό κόσμο της αγοράς μεταφορών   

Με την υπηρεσία ανταλλαγής φορτίων και φορτηγών, και με τη διαδικτυακή πλατφόρμα προκήρυξης μεταφορών, η TimoCom προσφέρει δυο πλατφόρμες ανάθεσης συμβάσεων, βελτιστοποιώντας τον κλάδο των μεταφορών πανευρωπαϊκά.  Στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής εντάσσονται εξίσου οι συνεργασίες με σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Μέσω σεμιναρίων στην εκάστοτε γλώσσα, οι τελειόφοιτοι μαθητές και φοιτητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα στον κλάδο.  Πέρα από τον ρόλο των υπηρεσιών ανταλλαγής φορτίων στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, παρουσιάζονται με απτό τρόπο, στην οθόνη του υπολογιστή, οι εφαρμογές του διαδικτύου στον κλάδο.  Σύμφωνα μάλιστα με την Tina Pandza, Διευθύντρια της TimoCom Σλοβενίας, «στον επαγγελματικό στίβο, η χρήση των εργαλείων της TimoCom θα αποτελεί για τους περισσότερους κομμάτι της δουλειάς, αφού διευκολύνουν το μεταφορικό έργο.»  Οι μελλοντικοί τεχνικοί και στελέχη logistics μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο από πρώτο χέρι πώς συνδέονται οι πολλά υποσχόμενοι κλάδοι της πληροφορικής και των logistics.

 

Δημιουργώντας προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των logistics

Στόχος του παρόχου πληροφοριακών συστημάτων είναι να διευκολύνει μέσα από τις πρωτοβουλίες του τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. . Όπως σημειώνει ο Dirk Hardy, καθηγητής στο επαγγελματικό λύκειο του Hilden: «μετά από κάθε κύκλο επιμόρφωσης, η TimoCom απονέμει στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης ή πιστοποιητικά επιμόρφωσης, τα οποία μπορούν να προσθέτουν στο βιογραφικό τους, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά την αναζήτηση εργασίας. Πολλοί είναι εντωμεταξύ οι εργοδότες που αναζητούν προσωπικό σε διαδικτυακές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας ή μέσω του αρμόδιου φορέα απασχόλησης, το οποίο έχει γνώσεις στα συστήματα της TimoCom. Ακόμη και εκπαιδευτικά συγγράμματα για επαγγελματίες διαμεταφορείς πραγματεύονται το πρακτικό μοντέλο της υπηρεσίας ανταλλαγής φορτίων και φορτηγών TC Truck&Cargo®.  ®. Την αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής από πολύ νωρίς προωθεί η οργάνωση Transportbotschafter e.V. με τη στήριξη της Γερμανικής Ένωσης Διαμεταφορέων και Παρόχων Υπηρεσιών Logistics (DSLV) και της TimoCom. Η πρωτοβουλία „Zukunft der Logistik“ απευθύνεται στοχευμένα στους αυριανούς επαγγελματίες του κλάδου των logistics, μέσα από τις σχολικές αίθουσες, μέσα από κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού και ημερίδες καριέρας. . Όπως εξηγεί η Hanna Frese, μέλος της Transportbotschafter e.V.: «Σε καιρούς έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των νέων για εργασία στον κλάδο των logistics και να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους μια γεύση της πλούσιας εργασιακής καθημερινότητας που τους περιμένει.» 

 

Συλλογικές δράσεις για ένα «πράσινο» αύριο 

Η ιδέα της διασύνδεσης επαγγελματικής θεωρίας και πράξης έχει και μία ακόμη προέκταση.  Μέσα από ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, επιδιώκεται η ανάπτυξη «πράσινων» προσεγγίσεων στον κλάδο των logistics για να γίνουν οι επιχειρήσεις ακόμη πιο βιώσιμες και αποδοτικές από οικολογική σκοπιά. Στα τέλη Ιουνίου ξεκίνησε η συλλογική δράση «Green²: Green Logistics im Agrobusiness», στην οποία συμμετέχουν συνολικά 22 επιχειρήσεις και πανεπιστήμια από τη Γερμανία και την Ολλανδία. . Ως «πράσινη» επιχείρηση, η TimoCom συνεισφέρει την εμπειρία της σε  θέματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO2, καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών αποθήκευσης και διακίνησης. Άλλωστε, η οικολογία στον κλάδο των logistics προσφέρει ευκαιρίες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ανοίγει προπτικές καινοτομίας στην αγορά logistics του μέλλοντος. Και βέβαια, αποτελεί πρώτης τάξεως επιχείρημα, το οποίο θα αποδώσει καρπούς στην πράξη και θα φέρει τον κλάδο ακόμα πιο κοντά στους νέους.    

Κατεβάστε τα δελτία τύπου
top